151.jpg

Jačanje međunarodnog ugleda VMA

29. 06. 2010

Beograd, 29.juni - Intenzivnim međunarodnim aktivnostima i ostvarenom saradnjom pripadnici VMA svakodnevno potvrđuju strateško opredeljenje menadžmenta VMA vezano za neophodnost stalnog unapređenja stručne i naučne komunikacije kojom se valorizuje međunarodni ugled VMA i naše sanitetske službe. U nastavku vesti izdvojene su najznačajnije međunarodne aktivnosti realizovane proteklih dana u našoj ustanovi:

Sastanak srpsko-norveške radne grupe za vojnomedicinsku saradnju
Sastanak Zajedničke radne grupe za vojnomedicinsku saradnju Srbije i Norveške koji je održan u VMA predstavljao je još jednu u nizu dogovorenih aktivnosti u okviru bilateralne vojne saradnje dve zemlje. Tokom sastanka izvršena je detaljna analiza dosadašnjih realizovanih aktivnosti i dogovorene su dalje aktivnosti koje se odnose na učešće pripadnika naših sanitetskih snaga u mirovnoj misiji UN u Čadu. Dogovoreno je kao i da se nastavi zajednička obuka medicinskog osoblja Lake poljske bolnice drugog nivoa, a razmatrane su i mogućnosti daljeg usavršavanja naših lekara u Kraljevini Norveškoj.

Delegacija Ministarstva odbrane Turske u VMA
U okviru zvanične posete Ministarstvu odbrane Republike Srbije, visoka delegacija MO Turske koju je predvodio general-potpukovnik Ahmet Turmuš, generalni sekretar MO, posetila je VMA. Goste iz Turske primio je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić sa saradnicima. Tokom sadržajnih razgovora diskutovane su mogućnosti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa pre svega u domenu stručnog usavršavanja i naučno-istraživačkog rada.

Saradnja sa Kraljevinom Danskom
Pukovnik Kurt Refsgard iz MO Danske posetio je Kliniku za psihijatriju VMA gde je sa našim stručnjacima razmatrao mogućnosti saradnje u okviru informatičke podrške formiranju Centra za psihološku selekciju kognitivnih sposobnosti i procene ličnosti.

Srpsko-bugarska saradnja u oblasti interventne radiologije
Ugledni međunarodni interventni kardiolog iz Sofije prof. dr Aleksandar Doganov sa saradnicima posetio je VMA gde je zajedno sa našim stručnjacima predvođenim potpukovnikom dr Sinišom Rusovićem realizovana praktična obuka u oblasti primene transradijalnog pristupa u dijagnostičkim i terapijskim procedurama na srcu i krvnim sudovima. Dogovorena je dalja stručna saradnja u ovoj oblasti u cilju uvođenja ovih procedura u rutinsku dijagnostičku praksu.

Načelnik Generalštaba Italije posetio VMA
Delegacija oružanih snaga Republike Italije na čelu sa načelnikom Generalštaba, generalom Vićencom Kamporinijem, u okviru zvanične posete našoj zemlji, u Vojnomedicinskoj akademiji imala je priliku da se upozna sa organizacijom, mogućnostima i kapacitetima, kao i najvažnijim dostignućima naše ustanove i srpske vojnozdravstvene službe. Goste iz Italije pozdravili su načelnik Uprave za vojno zdravstvo MO brigadni general Veljko Todorović i zamenik načelnika VMA pukovnik prof.dr Nikola Filipović sa saradnicima. – Izuzetno smo zadovoljni onim što smo čuli i videli. Imali smo priliku da se neposredno uverimo u činjenicu da je VMA zaista prestižna evropska vojnozdravstvena ustanova i biće nam drago da našu saradnju dalje razvijamo-istakao je general Kamporini na kraju posete VMA.
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas