Kongres.JPG

Izveštaj sa kongresa dermatologa

16. 06. 2013

Kongres Udruženja dermatovenerologa Srbije održan je od 12. do 15. juna 2013. godine u Beogradu. Predsednik organizacionionog odbora Kongresa bio je prof. dr Radoš Zečević, predsednik naučnog odbora prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, a generalni sekretar doc. dr Željko Mijušković sa Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu.
Kongresu je prisustvovalo oko 400 učesnika iz Srbije i regiona – iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Učesnici Kongresa su imali priliku da čuju 28 eminentnih predavača po pozivu iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država koji su, uz najbolje dermatovenerologe iz Srbije, razmenili najnovijih saznanja i iskustava o melanomu, tumorima kože, psorijazi, autoimunskim i inflamatornim bolestima kože, polno prenosivim bolestima i estetskoj dermatologiji.
Dan pre početka Kongresa održan je kurs iz dermoskopije na kome su predavači bili prof. dr Đuzepe Argencino (Giuseppe Argenziano) i prof. dr Iris Zalaudek (Iris Zalaudek) koji su vodeći stručnjaci u svetu na polju ranog otkrivanja tumora kože.
U okviru rada Kongresa, u sredu, 12. juna 2013. godine u Centru „Sava“ održana je promocija knjige „Savremena terapija psorijaze“ autora prof. dr Radoša Zečevića, prof. dr Lidije Kandolf Sekulović, prof. dr Danila Vojvodića i doc. dr Željka Mijuškovića. O knjizi su govorili recenzenti, prof. dr Marina Jovanović sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Ivana Binić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i sami autori. Jedan od razloga za objavljivanje ove monografije naveden je nedostatak literature o psorijazi na srpskom jeziku. Knjiga objedinjuje savremene stavove o lečenju psorijaze iz postojećih međunarodnih vodiča i preporuka za lečenje i namenjena je svim lekarima koji leče bolesnike sa ovom bolešću. Takođe, knjiga je namenjena i lekarima primarne zdravstvene zaštite da bi bili upoznati sa savremenim opcijama u lečenju psorijaze, kako bi pacijenta mogli da upute dermatologu, ali i da sprovedu terapiju koju je dermatolog indikovao.
Po broju učesnika, tema, i predavača po pozivu, ovaj kongres predstavlja najveći skup dermatovenerologa u regionu u 2013. godini.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas