Hematolozi 112017.jpg

Godišnji sastanak hematologa o transplantaciji matičnih ćelija

20. 11. 2017

Simpozijum posvećen komplikacijama i razlozima neuspeha pri transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije, održan je u VMA.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević u uvodnom obraćanju rekao je da se u VMA posebna važnost pridaje profesionalnom uspehu u oblasti tzv. „3T“ - transplantacije, traumatologije i toksikologije što s ponosom naglašava u svakoj prilici jer se transplantacija matičnih ćelija hematopoeze (TMĆH) smatra najvećim dostignućem u medicini dvadesetog veka. Samim tim, zapaženi rezultati u ovoj oblasti savremene medicine čine VMA ustanovom koja ide u korak sa najvećim svetskim zdravstvenim centrima. Uz uverenje da će kao i tokom dosadašnjih 45 godina od prve TMĆH u VMA, biti očuvan najviši kvalitet ovog segmenta lečenja, zahvalio se saradnicima iz zemlje i sveta uz čiju pomoć će rad biti i unapređen.
Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović istakla je da je izuzetna čast pozdraviti brojne goste iz Srbije i zemalja u okruženju, a posebno prof. dr Nikolausa Kregera, predsednika Evropskog udruženja za transplantaciju i gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta VMA, koji po šesti put učestvuje u radu simpozijuma hematologa VMA. Kako je navela, hematolozi VMA tradicionalno se sastaju u novembru mesecu i iznoseći rezultate razmenjuju klinička iskustva, a ujedno prave i smernice za budući rad. Profesorka Stamatović naglasila je i da uz obavezujuću istoriju, koju su gradili prethodnici - pioniri transplantacije u VMA, savremenici imaju veliki teret da tradiciju održe i nastave, ne zaostajući sa svetom, a na dobrobit svih pacijenata.
Uz naglašavanje činjenice da se u svetu godišnje uradi blizu 40 hiljada transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od kojih jednu trećinu čine alogene, tema održanog skupa bile su komplikacije i uzroci neuspeha alogenih TMĆH. Profesor Kreger održao je prvo predavanje o načinima borbe protiv relapsa leukemije nakon alogene TMĆH koji čine čak 40 posto razloga neuspeha transplantacije, dok je u nastavku simpozijuma bilo reči o neprihvatanju kalema, infektivnim komplikacijama, toksičnosti primenjenih lekova, a poseban deo bio je posvećen infekcijama.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas