FA_VMA_2012_1.jpg

Godišnja analiza rada VMA za 2012. godinu

01. 02. 2013

Na redovnoj godišnjoj analizi funkcionalne sposobnosti Vojnomedicinske akademije, koja je održana 1. februara 2013. godine, analiziran je rad VMA u prethodnoj godini i predstavljeni su planovi za tekuću godinu.
Načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je 2012. godina uspešna za Vojnomedicinsku akademiju po mnogim pokazateljima. Broj pregleda i dnevne hirurgije u Specijalističkoj poliklinici povećan za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Time je ispunjen jedan od zadatih ciljeva, koji je ujedno i svetski trend, a to je da se smanji broj hospitalizacija i poveća broj pregleda i jednodnevne hirurgije.
Ostvaren je napredak na gotovo svakoj od 27 klinika, 17 instituta i centara bilo da se radi o uvođenju novih metoda, tehnološkom osavremenjivanju, kadrovskom podmlatku i ojačavanju, kao školovanju i usavršavanju medicinskog osoblja.
Prošireni su kapaciteti hirurške intenzivne nege sa novih osam postelja za kardiohirurške pacijente i pacijente iz transplantacionog programa, instaliran je i pušten u rad višeslojni kompjuterizovani tomograf - KT za sprovođenje konformalne radioterapije kod pacijenata obolelih od malignih tumora, nabavljeno sedam savremenih ultrazvučnih aparata koji se koriste u oblasti kardiologije, endokrinologije, ginekologije, urologije i neurologije. VMA je dobila resertifikaciju ISO standarda kvaliteta.
Što se obrazovanja tiče, upisana je četvrta generacija kadeta Medicinskog fakulteta VMA, a počinju i doktorske studije na VMA. Primljeno je 25 lekara iz civilstva na specijalizaciju, a ukupno 239 lica pohađalo je različite vidove specijalizacija tokom 2012. godine. Kontinuirana medicinska edukacija deo je gotovo svakodnevnih aktivnosti VMA tako da je tokom 2012. godine održan 191 program ove edukacije na VMA. Radilo se paralelno na 32 naučnoistraživačka projekta, a Etički odbor VMA odobrio je izvođenje 40 kliničkih studija.
Krajem decembra obeleženo je 10 godina otkako je VMA pokrenula akciju potpisivanja donorskih kartica. Danas u Srbiji ima više od 80.000 dobrovoljnih davalaca organa. U 2012. godini izvedeno je 29 transplantacija bubrega na VMA (15 od živih donora i 14 od kadaveričnih) i transplantirane su dve jetre.
Međunarodna saradnja i u ovoj godini bila je veoma intenzivna. Pored uspešne organizacije Balkanskog kongresa vojne medicine, ostvarena je saradnja sa brojnim državama i međunarodnim organizacijama.
Organizovane su i dve kampanje besplatnih pregleda za građane. 1000 žena je pregledano u okviru akcije VMA "Tri minuta koja vam mogu spasiti život", koja je uključivala besplatan pregled PAPA testa i digitalne kompjuterske kolposkopije. Tokom akcije VMA u cilju ranog otkrivanja melanoma i drugih oblika kancera kože pregledano je 210 građana, a kod 17 pregledanih uočene promene mladeža koje zahtevaju hirurško uklanjanje i histopatološku analizu zbog sumnje na malignitet.
Kao jedan od najvažnijih zadataka za 2013. godinu ostaje kontinuirano podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga i komunikacije sa pacijentima, rekao je general Novaković.
Godišnjoj analizi VMA prisustvovali su načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović, upravnik Centra vojnomedicinskih ustanova pukovnik dr Duško Ristivojević, načelnik Vojne bolnice u Nišu pukovnik dr Radiša Vitas, načelnik Vojnomedicinskog centra u Novom Sadu pukovnik dr Bratislav Brkljača, vršilac dužnosti zamenika direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dr Zlatko Bešlagić, pomoćnik direktora filijale RFZO za Grad Beograd dr Leposava Pantić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Beograd, 1. februar 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas