115.jpg

Globalna opasnost i zajednička borba protiv bioterorizma

14. 11. 2010

Beograd, 14. novembar - Bioterorizam je opšti rizik i globalna pretnja, a koordinisani rad na nacionalnom i internacionalnom nivou neophodan je kako bi se preduzele sve mere zaštite i sprečila zloupotreba mikroorganizama i njihovih produkata u teorističke svrhe. To je i bila tema Prvog kursa rukovođenja procesima planiranja i implementacije u oblastima biološke sigurnosti i biološke bezbednosti koji je od 01. do 05.novembra 2010.godine održan u San Antoniju, Teksas, SAD. 

Kurs je završilo ukupno osam polaznika,iz Evrope, Azije i Afrike, a predavači su bili eminentni svetski eksperti koji se bave ovom problematikom. Vojni službenik, doc.dr Elizabeta Ristanović bila je predstavnik naše zemlje na ovom važnom skupu.

Sagledavajući globalnu opasnost od bioterorizma i neophodnost zajedničkog pristupa i rada u pripremi za medicinsku zaštitu od eventualne upotrebe bioloških agenasa i neophodnost koordinisanog pristupa u domenu planiranja i implementacije standarda biološke bezbednosti i biološke sigurnosti, tokom trajanja kursa obrađene su oblasti sprovođenja biosigurnosnih standarda u istraživačkim i kliničkim laboratorijama, kontrole i sprečavanja neovlašćenog pristupa biološkim agensima, ukazano je na neophodnost izrade nacionalnih mehanizama kontrole rada sa patogenim mikroroganizmima i unapređenja međunarodne saradnje u ovom domenu, kao i na potrebu za jačanjem nacionalnih i međunarodnih mehanizama nadzora, detekcije, dijagnostike, prevencije i suzbijanja zaraznih bolesti ljudi i životinja, kao i sveobuhvatnih mera za reagovanje i postupanje u slučajevima bioterorističkog akta. Upozoreno je i na mogućnosti daljeg razvoja biološkog oružja s obzirom na ekspanzivan razvoj molekularne biologije i biotehnologije i mogućnosti njihove zloupotrebe, a diskutovano je i o usvajanju kodeksa rada i postupaka naučnih radnika i ustanova u pogledu biološke bezbednosti i biološke sigurnosti.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas