123.jpg

Drugi kurs ultrazvučne dijagnostike oboljenja vrata

18. 10. 2010

Beograd, 18.oktobar - U organizaciji Klinike za otorinolaringologiju VMA u našoj ustanovi je održan dvodnevni edukativni kurs iz oblasti ultrazvučne dijagnostike oboljenja vrata tokom koga su brojni stručnjaci iz naše zemlje i okruženja upoznati sa teorijskim osnovama i najnovijom tenološkom opremom za ultrazvučnu dijagnostiku oboljenja tireoidne i paratireoidnih žljezda, cervikalnih limfnih čvorova, benignih i malignih tumora i velikih krvnih sudova vrata. 

Oboljenja vrata su deo patologije sa kojom se u toku svakodnevnog rada veoma često susreću otorinolaringolozi i maksilofacijalni hirurzi, a poznavanje ultrazvučne dijagnostike omogućava kvalitetno sagledavanje patoloških promena i anatomskih odnosa sa okolnim strukturama što je od značaja za hirurški rad i smanjuje potrebu za korišćenjem skupih invazivnih dijagnostičkih procedura.

Polaznici su u okviru drugog dela kursa imali mogućnosti da se praktično upoznaju sa ultrazvučnom diajgnostikom kod bolesnika sa karakterističnim patološkim procesima na vratu, kao i sa metodoma aspiracije pomoću finih igala i citološkom dijagnostikom preparata tkiva vrata

U realizaciji teorijskog i praktičnog dela kursa učestvovali su stručnjaci VMA: potpukovnik doc. dr Nenad Baletić, vojni službenici doc.dr Dara Stefanović i doc.dr Željka Tatomirović, kao i strani predavači prof.dr Habil Kristof Arens iz Nemačke i doc.dr Marsel Kraft iz Švajcarske i kolege iz Kliničkog centra Vojvodine i Kliničko-bolničkog centra Zemun prof.dr Rajko Jović i dr sc.med. Ljiljana Čvorović.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas