366.jpg

Dostignuća nefrologa i imunologa VMA

07. 02. 2010

Rezultati naučnoistraživačkog zadatka na temu „Lokalni i sistemski efekti standardnih i biokompatibilnih rastvora za peritoneumsku dijalizu na procese inflamacije, imunskog odgovora, malnutricije i ateroskleroze kod bolesnika na hroničnoj peritoneumskoj dijalizi“ pod rukovodstvom puk.prof dr Đoke Maksića, načelnika Dijagnostičko-polikliničkog Centra VMA i akademika puk. prof. dr Miodraga Čolića, načelnika Instituta za medicinska istraživanja VMA, izazvali su veliku pažnju američke stručne javnosti. O rezulatatima ovog naučnog projekta puk. prof. dr Đoko Maksić referisaće na prestižnom naučnom sastanku svetskih nefrologa „ Annual Conference of Dialysis“ koji će se biti održan od 8. do10 marta u Hjustonu..
Ovo priznanje nefrolozima i imunolozima VMA plod je novog pristupa naučno- istraživačkom radu u VMA, u kome kliničari i profesionalni istraživači timskim radom i pristupom najvažnijim problemima u medicini, imaju mogućnost da naprave značajne pomake u struci i nauci. Nastavak ovog zajedničkog rada biće proširen i na nova istraživanja na polju dendritskih ćelija kod bolesnika na peritoneumskoj dijalizi, što je od velikog značaja za izučavanje imunobiologije peritoneumske membrane, ali i kultivaciji dendritskih ćelija u cilju terapije tumora.
Još od 70-ih godina XX veka, kada je uvedena hemodijaliza i peritoneumska dijaliza u VMA, problemi u vezi sa lečenjem hroničnih bubrežnih bolesnika dijalizom zaokupljaju veliku pažnju nefrologa, imunologa, biologa , mikrobiologa i drugih stručnjaka VMA.
Hronična mikroinflamacija, ubrzana ateroskleroza i pothranjenost bolesnika na dijalizi doprinose visokom kardiovaskularnom morbiditetu i mortalitetu dijaliznih bolesnika, koji je za 20-50 puta veći u odnosu na zdravu populaciju iste životne dobi. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas