70.jpg

Doprinos Srbijatransplantu: koordinacija transplantacije solidnih organa

22. 03. 2011

Beograd, 22.mart - Edukativni kurs o koordinaciji transplantacije solidnih organa održan je danas u VMA. Cilj kursa bio je upoznavanje sa evropskim organizacionim modelima koordinacije transplantacije i predstavljanje dosadašnjih rezultata i budućih nacionalnih aktivnosti u domenu transplantacije. Kroz 16 teorijskih predavanja stručnjaka iz VMA i svih Kliničkih centara Srbije, kao i prof. dr Gintera Kirstea iz Frankfurta, upoznati su sa organizacionim modelima koordinacije transplantacije solidnih organa i svim medicinskim aspektima ovog problema.

Među učesnicima ovog multidisciplianrnog kursa bilo je više od 400 stručnjaka iz Srbije i Republike Srpske - hirurga, anesteziologa, specijalista interne medicine, imunologa, mikrobiologa, medicinskih tehničara koji učestvuju u izvođenju transplantacionih procedura, kao i lekari brojnih regionalnih bolnica koji rukovode jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege, a sve u cilju uspostavljanja modela komunikacije koji treba da rezultira povećanjem broja kadaveričnih transplantacija u našoj zemlji.

Skup je svečano otvorio načelnik VMA pukovnik prof.dr Marijan Novaković koji je tom prilikom naglasio da je oblast transplantacije organa multidisciplinarno područje kao i problem koji se razmatra sa medicinskog, etičkog, sociološkog, pravnog aspekta. - Proteklih godina, u ovom domenu u našoj zemlji napravljeni su značajni pomaci. Mi u VMA dali smo tome svoj aktivan kvalitativni doprinos i zajedno sa predstavnicima javne reči, ali pre svega sa našim kolegama iz ostalih zdravstvenih ustanova u Srbiji i novoformiranom Upravom za biomedicinu Ministarstva zdravlja nastojali smo da primerom i delom učestvujemo i kreiramo „Srbijatransplant“ program i doprinesemo nacionalnoj akciji „Produži život“. Na tom putu razvoja i afirmacije transplantacionog programa uspećemo jedino ako radimo zajedno, koristeći i iskustva drugih zemalja, a da se krećemo u dobrom pravcu potvrđuje i organizacija današnjeg skupa, kao i vaše prisustvo. – kazao je pukovnik prof.dr Marijan Novaković. Načelnik VMA obećao je i punu podršku ustanove u daljem razvoju transplantacionog programa u našoj zemlji. 


Pukovnik prof. dr Đoko Maksić, koordinator transplantacije organa VMA podsetio je na dosadašnje rezultate i perspektive razvoja transplantacionog programa u našoj ustanovi. - U VMA je tokom prošle godine učinjeno ukupno 11 transplantacija jetre (10 kadaveričnih i jedna sa živog davoaca) kao i 21 transplantacija bubrega (14 living i 7 kadveričnih). Bilans do sada učinjenih transplantacija u VMA iznosi: 21 transplantacija jetre i više od 300 transplantacija bubrega, što sve, uz činjencu da su naši stručnjaci obučili kolege iz Kliničkog centra Niš za sprovođenje programa transplantacije bubrega i otpočeli program obuke transplantacionog tima u Kliničkom centru Banja Luka zajedno čini značajnu referencu koja VMA ozbiljno kandiduje za nacionalni referentni centar za transplantaciju solidnih organa.–kazao je pukovnik Maksić.

U nastavku skupa izložena su najvažnija saznanja i iskustva u proceni podobnosti potencijalnog kadaveričnog donora - iskustvima i rezultatima Kliničkog centra Srbije, strategiji razvoja transplantacije bubrega i ostalih solidnih organa u Srbiji do 2020.godine, listama čekanja, prepoznavanju i kliničkoj proceni pacijenata sa moždanom smrću kao potencijalnih donora organa i tkiva, kliničkoj i instrumentalnoj dijagnostici moždane smrti, održavanju vitalnosti organa potencijalnih donora sa moždanom smrću, obradi bolesnika za transplantaciju jetre i praćenju bolesnika na listi čekanja, proceni, izboru i obradi bolesnika-primaoca bubrega, izradi rastvora za perfuziju i prezervaciju solidnih organa za transplantaciju, multiorganskoj eksplantaciji, perfuziji i prezervaciji organa, raspodeli i dodeljivanju organa za transplantaciju, patohistološkim promenama u transplantiranim bubrezima, patohistološkoj evaluaciji tkiva jetre i bubrega kod donora, kao i vurusnim transmisivnim bolestima u transplantaciji solidnih organa. Predavanja su održali dr Mirjana Laušević iz KC Srbije, prof.dr Vidojko Đorđević iz KC Niš, dr Tatjana Dukić iz Zavoda za transfuziju krvi Srbije, pukovnici dr Ivo Udovičić i prof.dr Ranko Raičević, dr Milić Veljović i vojni službenik doc.dr Jasna Jović iz VMA, doc.dr Dejan Petrović iz KC Kragujevac, vojni službenici prof.dr Mirjana Antunović i prof.dr Darko Mirković iz VMA, mr Dragana Jović-Divjak iz KC Novi Sad, prof.dr Gordana Basta-Jovanović i dr Ivana Tufekdžić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i pukovnici prof.dr Đoko Maksić i prof.dr Darko Nožić iz VMA.

Bogata iskustva u ovoj oblasti, kao i organizaciju i koordinaciju sprovođenja transplantacionog programa u Nemačkoj predstavio je eminentni evropski stručnjak transplantacioni hirurg dr Ginter Kirst.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas