Dermatolozi april 2013.jpeg

Dermatološka onkologija

22. 04. 2013

Sastanak Dermatovenerološke sekcije Srpskog lekarskog društva sa temom dermatološke onkologije u organizaciji Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Uvodnim predavanjem doc. dr sc. med. Željka Mijuškovića o najčešćem malignom tumoru kože - bazocelularnom karcinomu, predstavljeni su parametri za odabir lečenja ovog oboljenja u uznapredovaloj fazi, faktori koji utiču na prognozu bolesti, kao i najnoviji podaci iz međunarodnih vodiča za lečenje visokorizičnog bazocelularnog karcinoma prema kojima hirurška ekscizija još uvek zauzima primarno mesto. Takođe, prikazane su terapijske opcije kod inoperabilnih lokalnih i metastatskih tipova karcinoma.
U nastavku stručnog programa prof. dr Lidija Kandolf Sekulović održala je predavanje o melanomu sa BRAF mutacijom predstavivši značaj ovog gena za nastanak ove vrste melanoma, uključujući kliničku sliku i faktore rizika. Podsetivši prisutne na incidencu melanoma u Srbiji i činjenicu da prognoza bolesti zavisi od stadijuma oboljenja, prof. Sekulović je istakla značaj prevencije i edukacije posebno mlađih generacija o štetnosti UV zračenja.
Nakon predavanja prikazani su i slučajevi iz prakse zajedno sa rezultatima istraživanja i upotrebe različitih medikamenata.
 
Beograd, 22. april 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas