03042015_1.jpg

Delegacija vojnog saniteta u Nemačkoj

30. 03. 2015

Delegacija vojnog zdravstva Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio načelnik Grupe hirurških klinika Sektora za lečenje Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Nebojša Jović posetila je Upravu sanitetske službe Bundesvera u Koblencu u Saveznoj Republici Nemačkoj u periodu od 16. do 19. marta 2015. godine. Srpsku delegaciju primio je zamenik načelnika Uprave sanitetske službe pukovnik Fon Uslar.
Teme razgovora bile su obuka i zajedničko učešće srpskih i nemačkih vojnih lekara u mirovnim misijama, kao i dosadašnja iskustva obe strane u učešću u operacijama podrške miru, školovanje vojnih lekara, saradnja Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA i Instituta za farmakologiju i toksikologiju Bundesvera u Minhenu i sl.
Zaključeno je da je saradnja dve sanitetske službe u poslednjih par godina intenzivirana i da je samo u 2015. godini predviđeno sedam aktivnosti. U narednom periodu radiće se na obuci za učešće u mirovnim operacijama, razmeni nemačkih studenata medicine sa kadetima Medicinskog fakulteta VMA, razmeni specijalizanata u vojnim bolnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Bundesvera, intenziviranju saradnje u oblasti toksikologije, kao i na ostalim modalitetima saradnje od zajedničkog interesa.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas