79.jpg

DAN VMA: 167 GODINA RAZVOJA I NAPRETKA

02. 03. 2011

Beograd, 02.mart - Vojnomedicinska akademija obeležila je 167 godina tradicije i razvoja nizom prigodnih svečanosti. Svečanostima kojima je obeležen ovaj veliki jubilej, prisustvovali su, osim domaćina, rektora Univerziteta odbrane general-majora prof. dr Miodraga Jevtića i načelnika VMA pukovnika prof. dr Marijana Novakovića, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rektori Univerziteta Srbije, dekani Medicinskih fakulteta, direktori najvećih zdravstvenih ustanova, predstavnici Srspke akademije nauka i umetnosti, Srpske pravoslavne crkve, ličnosti iz javnog i kulturnog života i brojni gosti.

Na svečanoj sednici kolektiva VMA ministar odbrane Dragan Šutanovac je čestitao praznik svim zaposlenima i pohvalio je imprrsivne rezultate koje je naša ustanova ostvarila u prethodnoj godini. - Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas otvorili Centar za hiperbarično lečenje i pokazali da ono o čemu smo pričali ranijih godina ostaje kao naše opredeljenje, a to je nastavak tehničko-tehnološke obnove i modernizacije VMA. Želja nam je da naša VMA bude najbolja bolnica u regionu, i smatram da za to posedujemo kapacitete. Ono što sa pozicije ministra odbrane mogu da vam posvedočim da ne postoji nijedna zemlja sa kojom sarađujemo a da nije izrazila želju da sarađuje upravo sa našim vojnim zdravstvom i upravo sa našom VMA. I to je veliko priznanje.–rekao je ministar odbrane.

- Pripadnici VMA i ostalih bolnica koje su u sastavu Ministarstva odbrane izvršavale su svoje zadatke u Kongu i Čadu, na čast svih nas koji smo u sistemu odbrane i na čast naše države. Time su pokazali da smo odgovorni za zdravlje ne samo naših građana, već i za šire potrebe društva.-istakao je ministar Šutanovac. On se osvrnuo i na izuzetnu saradnju sa sportskim udruženjima i potpisivanje Protokola sa Olimpijskim komitetom ukazuje da tako značajna sportska institucija ima najveće poverenje u našu bolnicu, rekao je Šutanovac.

- Želimo da nastavimo sa uvođenjem savremenih metoda lečenja, verujemo da imamo kapacitete i za telemedicinu. Želja nam je da unapredimo generalno medicinsku profesiju i usavršavamo kadrove. Za to postoji veliki kapacitet i činjenica da je formiran Univerzitet odbrane, da je na njegovom čelu general Jevtić, potvrđuje da želimo da upravo u vojnoj medicini imamo stalni napredak. Takođe nam je želja da ojačamo pozicije VMA u zdravstvenom sistemu Srbije. -Ministar Šutanovac je naglasio značaj podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite, pre svega vojnih, ali i civilnih osiguranika, prema najvišim standardima. Verujemo da možemo da budemo u trendu koji postoji u svetu i da se ne hvalimo kako naše osiguranike šaljemo na operacije u inostranstvu, kako imamo mogućnost da ih pošaljemo u neke druge centre, već da imamo mogućnost da ih lečimo ovde i da ovde dovodimo stručnjake iz inostranstva koji će zajedno sa našim ljudima izvoditi i najsloženije operacije.-istakao je on.

Ministar Šutanovac je novom načelniku VMA pukovniku prof. dr Marijanu Novakoviću poželeo uspeh na novoj odgovornoj dužnosti i punu podršku Ministarstva odbrane.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas