Analiza_rada_VMA_2017.jpg

Analiza rada VMA u prethodnoj godini

01. 02. 2018

Redovna godišnja analiza funkcionalne osposobljenosti Vojnomedicinske akademije na kojoj su predstavljeni rezultati rada u prethodnoj godini, održana je na VMA. Analizi su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić, zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Uprave za snabdevanje Sektora za materijalne resurse pukovnik Nenad Ivančević, načelnik Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse pukovnik Stale Staletović, načelnik Odseka za zdravstvo Uprave za logistiku (J4) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Branko Cimbaljević i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Na sastanku je analiziran rad VMA u 2017. godini, koji se pre svega odnosi na oblast lečenja, ali i naučnoistraživačkog rada i edukacije. Pored toga, bilo je reči o izazovima u snabdevanju i materijalnoj obnovi, realizaciji nabavki lekova, medicinske opreme i sanitetskog materijala, ali i tehnološke modernizacije tokom prethodnih 12 meseci.
Pokazateljima uspešnog rada VMA u oblasti lečenja u 2017. godini uz 22 nove metode uvedene u kliničku praksu, smatra se i obnova programa transplantacije u VMA i nastavak saradnje sa drugim transplantacionim centrima u zemlji i inostranstvu. Pored dve transplantacije jetre i 20 transplantacija bubrega (6 kadaveričnih i 14 od živih donora) tokom prethodne godine urađeno je i 60 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od kojih 33 alogene i 27 autolognih. Prethodnu godinu sa ukupno 24.893 operativnih zahvata u VMA, obeležile su nove hirurške metode (endoskopska pulmektomija, hirurška evakuacija tromba nakon masivne plućne tromboembolije, kavo-atrijalna anastomoza, uspešne procedure u mikrohirurgiji šake i dr.), ali i primena novih metoda u dijagnostici i terapiji internističkih pacijenata poput TAVI - transarterijalne implantacije valvule, 3D ehokardiografije i nove metode evakuacije plućnog tromba - EKOS. Takođe, zabeležen je i povećan broj urgentnih koronarografija uz 560 izvedenih perkutanih koronarnih intervencija.
Uz preko tri miliona laboratorijskih procedura bilo je ukupno 29.667 stacionarno lečenih pacijenata, a od 16.673 dobrovoljna davaoca krvi u Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA prikupljeno je 8.670 litara krvi.
Centar hitne pomoći VMA imao je prošle godine 52.004 pacijenta, dok je u operacionim salama hitne pomoći obavljeno 3.179 hirurških intervencija, od kojih je sredom - tokom dežurnog dana za sve građane Srbije, urađeno 549 hirurških intervencija. Do početka tekuće godine u Institutu za radiologiju VMA obavljeno je preko 110.000 procedura kod 83.954 ambulantnih i pacijenata na stacionarnom lečenju, a u cilju kvalitetnije i brže dijagnostike pacijenata i smanjenja liste čekanja, između ostalih, nabavljeni su nov 160-slajsni skener, kao i dva digitalna radiografska aparata. Tokom prethodne godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA urađeno je 13.951 toksikološko-hemijskih analiza, a zbrinuto je 4.389 pacijenata.
Detaljna analiza uključila je i podatke o snabdevanju lekovima, medicinskom opremom, ali i pitanjima iz oblasti unutrašnje reorganizacije i logistike. Istaknuti su još i dobri rezultati intenzivne međunarodne vojne saradnje, naučnoistraživačkog rada kroz veliki broj naučnoistraživačkih projekata, kliničkih studija, različitih vidova stručnog usavršavanja medicinskog osoblja, ali i programa kontinuirane medicinske edukacije u VMA.
Zaključeno je da su primarni ciljevi zadati početkom prethodne godine u najvećoj meri ostvareni uz evidentan napredak u vitalnim oblastima ove zdravstvene ustanove. Napravljeni su takođe i planovi za budući period koji imaju za cilj kontinuirani rad na poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za dobrobit svih pacijenata VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas