USA 032015.jpg

Američki predavači o borbi protiv epidemije ebole

25. 03. 2015

U okviru bilateralne vojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, a u saradnji sa Vojnom kancelarijom ambasade SAD u Beogradu specijalista javnog zdravlja i opšte medicine potpukovnik Džeri Majkl Klajn i infektolog major Elizabet En Rini održali su dvodnevni kurs na temu borbe protiv ebole na Vojnomedicinskoj akademiji.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt rekao je da je ova aktivnost još jedan dokaz dobre bilateralne saradnje u oblasti vojnog zdravstva. Preneo je zahvalnost za razumevanje potrebe da se medicinsko osoblje VMA na direktan način upozna sa iskustvima lekara koji su učestvovali u zbrinjavanju obolelih u toku epidemije ebole u Liberiji i drugim afričkim državama.
Teme predavanja bile su vezane za iskustva u dijagnostikovanju bolesti, organizaciji izolacije i prostorija za lečenje slučajeva obolelih od ebole, analizi prethodnog kretanja obolelih lica, uspostavljanje komunikacije i koordinacije sa drugim relevantnim ustanovama, lokalnim, regionalnim i svetskim (Svetska zdravstvena organizacija), saradnju sa medijima i medijsku kampanju i sl.
Na kursu su učestvovali, pored pripadnika Ministarstva odbrane, predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje "Batut", Kliničkog centra Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugih srodnih institucija.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas