Pedijatri_2018_1.jpg

Aktuelnosti iz oblasti zdravstvene zaštite dece

26. 02. 2018

Sastanak sekcija za pedijatriju, perinatologiju i dečiju hirurgiju Srpskog lekarskog društva (SLD) u organizaciji Dečjeg dispanzera Vojnomedicinske akademije održan je u VMA.
Pomoćnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Radovan Čekanac u uvodnoj reči istakao je kvalitetnu saradnju pedijatara VMA sa sekcijama SLD. Napomenuo je da su tradicionalni sastanci, kao ovaj koji se 16. put održava u VMA, prilika za razmenu znanja o prevenciji, dijagnostici i lečenju, ali i za usaglašavanje stavova oko zdravstvene zaštite. Kako je rekao, razgovor o prepoznatim problemima u radu sa najmlađim pacijentima kao posebno osetljivom populacijom, ističe u prvi plan da je u cilju očuvanja zdravlja mališana i poštovanja savremene medicinske prakse, roditeljima neophodno pružiti precizne odgovore i otkloniti sve eventualne dileme.
Nakon najave događaja i važnijih stručnih sastanaka tokom godine o kojima su govorili prof. dr Nedeljko Radlović, prim. dr sc. med. Milica Ranković i prim. dr sc. med. Predrag Ilić, stručni sastanak obuhvatio je aktuelne teme iz oblasti transplantacione i regenerativne medicine, dečje hirurgije i neonatologije. Bilo je reči hemobiologiji i kliničkoj primeni matičnih ćelija o kojoj je govorio Bela Balint, dopisni član SANU iz Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA, varikoceli kod dece o čemu je govorila prof. dr Anđelka Slavković iz Kliničkog centra Niš, savremenim principima hirurškog lečenja urolitijaze kod dece o čemu je predavao prim. dr Predrag Ilić iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „dr Vukan Čupić“, kao i značaju minimalne enteralne ishrane kod prevremeno rođene dece veoma male telesne mase o čemu je govorila prim. dr sc. med. Vesna Marinković iz Instituta za neonatologiju.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas