503.jpg

Aktivnosti povodom Dana VMA

01. 03. 2013

Tradicionalno obeležavanje 2. marta, Dana Vojnomedicinske akademije započeto je prijemom bivših načelnika VMA. Sastanku sa načelnikom VMA brigadnim generalom prof. dr Marijanom Novakovićem prisustvovali su general-major prof. dr Mihailo Đuknić, general-major prof. dr Momčilo Krgović, general-major prof. dr Zoran Stanković i general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, rektor Univerziteta odbrane.
Istim povodom organizovana su i dva naučna sastanka na kojima su nagrađeni najbolji kadeti Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, promovisani autori najboljih radova u međunarodnim časopisima, a predstavljene su i publikacije pripadnika VMA objavljene tokom 2012. godine.
Dekan Medicinskog fakulteta VMA brigadni general akademik prof. dr Miodrag Čolić nagradio je najuspešnije kadete i istakao značaj daljeg razvoja Medicinskog fakulteta u okviru sistema odbrane, dok je načelnik VMA kadetima poželeo da i dalje uspešno pohađaju studije.
Zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić i načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik prof. dr Predrag Romić na skupu posvećenom naučnom doprinosu pripadnika VMA predstavili su sedam autora radova objavljenih u međunarodnim stručnim časopisima, kategorije M21 i M22 publikovanih u 2012. godini, a ovom prilikom je proglašen i najbolji autor Vojnosanitetskog pregleda iz sastava VMA u istoj godini. Značajan utisak ostavlja izražena multidisciplinarnost prisutna u svim radovima i istraživanjima što je jedna od najvažnijih karakteristika rada Vojnomedicinske akademije.
Monografske publikacije objavljene u prethodnoj godini kao što su "Matične ćelije i tkivni inženjering" (Balint B, Pavlović M.), "Geni i multipla skleroza" (Dinčić E, Živković M.), "Regulatorni T limfociti: razvoj, funkcija i klinički značaj" (Vučević D, Čolić M.), "Vaskularne anomalije glave i vrata" (Stošić S. i saradnici), "Inflamatorne bolesti creva" (Tarabar D. i saradnici), svojevrsni su primeri rezultata višegodišnjeg naučnog rada i od velikog su značaja za sadašnje i buduće generacije medicinskih radnika.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas