107.jpg

AKTIVNOSTI CENTRA ZA KONTROLU TROVANjA VMA

26. 11. 2010

Beograd, 26. novembar - Centar za kontrolu trovanja VMA je jedina referentna ustanova u zemlji za dijagnostiku i lečenje akutnih trovanja. Pored službe lečenja, to je jedina specijalizovana institucija u zemlji odgovorna za informatičku podršku kako zdravstvenom osoblju, tako i stanovništvu ne samo u našoj zemlji već i zemljama u okruženju. Stručnjaci Centra svakodnevno daju informacije vezane za toksičnost hemikalija, efekte na zdravlje ljudi i životnu sredinu, kliničku sliku i način lečenja trovanja lekarima iz zdravstvenih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Važan segment rada Centra je edukacija iz oblasti kliničke toksikologije i toksikološe hemije po kojoj je isti prepoznatljiv u našoj zemlji i regionu. Saradnja na ovom planu uspostavljena je sa brojnim naučno istraživačkim ustanovama u zemlji, a pre svega sa Farmaceutskim i Medicinskim fakultetom u Beogradu.

Centar za kontrolu trovanja VMA u okviru saradnje MO RS sa međunarodnim organizacijama već treću godinu za redom učestvuje i u programu edukacije Vojnomedicinske akademije za potrebe Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji inspektori dobijaju u našoj ustanovi teoretska i praktična znanja iz više oblasti medicine. Ovih dana se završava treći ciklus edukacije.

Centar ima prepoznatljiv stručni ugled u regionu i svetu, o čemu svedoči i intenzivna i stalna međunarodna saradnja i komunikacija. U okviru te saradnje u poseti Centru su proteklih dana boravili i eksperti iz Oružanih snaga Češke Republike, kao i koleginice, internisti iz Klinike za toksikologiju iz Skoplja, koji su upoznati sa iskustvima u organizaciji, radu i brojnim aktivnostima CKT.

U svom sastavu Centar ima i mobilnu toksikološko hemijsku ekipu koja je stalno spremna, a angažuje se u uslovima hemijskog akcidenta.

Stručnjaci Centra aktivno učestvuju i u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim projektima. Tako je nedavno pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije održan dvodnevni seminar vezan za srpsko-britanski projekat ˝Usaglašavanje nacionalnih propisa u oblasti registracije i kontrole sredstava za zaštitu bilja sa propisima Evropske unije i primena novih zakonskih propisa” tokom kojeg je prof.dr Slavica Vučinić, predstavila aktivnosti i mogućnosti Centra kao i dosadašnje rezultate.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas