82.jpg

Akademici Srpskog lekarskog društva u VMA

25. 02. 2011

Beograd, 25.februar – VMA i Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva organizovali su naučni skup posvećen životu i delu dr Mihajila Mike Petrovića, prvog srpskog profesora ratne hirurgije, prvog sanitetskog generala u srpskoj vojsci, pisca i pedagoga. Ovo je već treća po redu konferencija posvećena velikanima srpskog vojnog saniteta kojima VMA i njeni pripadnici, povodom dana ustanove žele da se oduže podsećanjem na njihova velika dela, postavljanjem biste u krugu VMA i predstavljanjem prigodne monografije. 

Učesnike skupa pozdravili su predsednik Akademije medicinskih nauka SLD prof.dr Pavle Milenković, predsednik Istorijske sekcije SLD akademik Brana Dimitrijević, rektor Univerziteta odbrane Srbije general-major prof.dr Miodrag Jevtić i načelnik VMA pukovnik prof.dr Marijan Novaković koji su u svojim pozdravnim obraćanjima ukazali na obavezu poštovanja tradicije i velikih dela naših prethodnika kao putokaz budućim generacijama lekara. 

U radnom delu konferencije o životnom i radnom putu brigadnog đenerala dr Mihajila Mike Petrovića govorio je akademik dr Vladimir Jokanović, dok je o njemu kao ratnom hirurgu u Balkanskim i Prvom svetskom ratu referisao general-major prof.dr Miodrag Jevtić. O Mihajilu Miki Petroviću kao piscu i pedagogu govorila je vs, doc.dr Elizabeta Ristanović, a njegovu ličnost iz ugla vojnog novinara predstavila je gospođa Mira Švedić iz Medija centra Odbrana.

Na skupu je učestvovalo više desetina akademika iz cele Srbije, rukovodioci organizacijskih celina i nastavnici, kao i kadeti  Medicinskog fakulteta VMA.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas