152.jpg

60 godina vojne transfuziologije

29. 06. 2010

Beograd, 29.juni - U organizaciji Instituta za transfuziologiju VMA nedavno je svečano je obeleženo 60 godina vojne transfuziološke službe.

U obraćanju prisutnim zvanicima među kojima su bili brojni pripadnici VMA kao i transfuziolozi iz civilnih zdravstvenih ustanova, pukovnik puk. prof.dr Miroljub Trkuljić, načelnik Instituta, osvrnuo se na istorijat razvoja vojne tranfuziologije, čiji se nominalni počeci vezuju za prvu transfuziju konzervisane krvi koja je primenjena kod ranjenika na Solunskom frontu. Pre tačno šezdeset godina formacijski je ustrojena vojna transfuziološka služba koja je bila ishodište svih civilnih tranfuzioloških službi u nekadašnjoj Jugoslaviji.

–Danas je Institut za transfuziologiju VMA moderno opremljena organizacijska celina koja u svom radu poštuje najviše standarde struke i nauke i neguje tradicionalno dobru saradnju sa transfuziološkim centrima u državi Srbiji i okruženju. Ono što je najvažnije, kreirali smo viziju budućeg razvoja i krećemo se nezadrživo napred. –rekao je pukovnik prof.dr Miroljub Trkuljić.

U sklopu obeležavanja jubileja promovisana je i monografija 60 godina vojne transfuziološke službe kao i knjiga Osnovni principi hemoterapije čiji su autori prof.dr Bela Balint i pukovnik prof.dr Miroljub Trkuljić sa VMA, kao i doc.dr Milena Todorović iz Kliničkog centra Srbije.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas