142.jpg

19.08.2010 | KOMPARTMENT SINDROM: DIJAGNOZA I LEČENjE

Major, asistent dr Aleksandar Tomić iz Klinike za vaskularnu hirurgiju VMA autor je upravo objavljene naučne knjige pod naslovom „Kompartment sindrom“ u kojoj su sabrana iskustva samog autora, ali i ostalih hirurga VMA u zbrinjavanju Kompartment sindroma, česte komplikacije koja se pojavljuje nakon povreda krvnih sudova donjih i gornjih ekstremiteta.

143.jpg

09.08.2010 | Kandolf-Sekulović: Sunčanje ili zdravlje?

Vreme je godišnjih odmora koje se vezuje za uživanje u suncu, između ostalog zbog dobijanja „zdravog i lepog“ tena. Međutim, upravo ovaj životni stil razvijen tokom dvadesetog veka doveo je i do značajnog povećanja incidencije raka kože, uključujući i melanom, za koji osim ranog otkrivanja i uklanjanja, nije pronađen efikasan lek. Stoga je zaštita od sunčanja osnovna u prevenciji raka kože.

144.jpg

09.08.2010 | Obrazovanje i nauka: investicija za budućnost

Obrazovanje i naučnoistraživački rad su oblasti kojima se u VMA posvećuje posebna pažnja i u kojima se ostvaruje značajna saradnja sa kolegama u zemlji i inostranstvu.

145.jpg

27.07.2010 | Specifična dijagnostika alergijskih oboljenja

U alergološkoj laboratoriji Instituta za medicinsku biohemiju koristi se najnovija generacija visoko osetljivih i specifičnih imunoloških testova za određivanje koncentracija alergen–specifičnih antitela i drugih markera alergijske reakcije metodom hemiluminescencije iz uzorka krvi.

146.jpg

27.07.2010 | Medicinsko zbrinjavanje u uslovima radiološkog akcidenta

U saradnji sa Agencijom za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u VMA je održana obuka zdravstvenog osoblja i saradnika iz oblasti zbrinjavanja povređenih i obolelih u slučaju radiološkog akcidenta.

147.jpg

23.07.2010 | Sigurna budućnost vojne medicine: uspeh Prve klase kadeta VMA

Prva klasa kadeta Visoke škole integrisanih studija medicine VMA završila je uspešno prvu godinu studija. Svi kadeti su položili predviđene ispite, ostvarivši pri tom izuzetne rezultate i prosečnu ocenu 9.14.

149.jpg

02.07.2010 | USAVRŠAVANjE MEDICINSKIH SESTARA IZ EGIPTA NA VMA

Delegacija Ministarstva odbrane Egipta koju su činili general-major Mohamed Hosni Hanza Ibrahim i gospođa puk.

150.jpg

02.07.2010 | Osnovni principi hemoterapije

Istaknuti stručnjaci-transfuziolozi VMA prof.dr Bela Balint i pukovnik prof.dr Miroljub Trkuljić i hematolog KC Srbije doc.dr Milena Todorović autori su upravo objavljene knjige Osnovni principi hemoterapije u kojoj se na savremen način objedinjuje bogato znanje i višegodišnje iskustvo autora u oblastima bazičnih saznanja u procesu hematopoeze kao i složenih procedura u transplantacionoj medicini.

152.jpg

29.06.2010 | 60 godina vojne transfuziologije

U organizaciji Instituta za transfuziologiju VMA nedavno je svečano je obeleženo 60 godina vojne transfuziološke službe.

151.jpg

29.06.2010 | Jačanje međunarodnog ugleda VMA

Intenzivnim međunarodnim aktivnostima i ostvarenom saradnjom pripadnici VMA svakodnevno potvrđuju strateško opredeljenje menadžmenta VMA vezano za neophodnost stalnog unapređenja stručne i naučne komunikacije kojom se valorizuje međunarodni ugled VMA i naše sanitetske službe

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas