O zgradi VMA
  
Smeštena na Banjičkom visu, zgrada VMA predstavlja jedan od arhitektonskih simbola Beograda. Građena je prema idejnom projektu pukovnika diplomiranog inženjera arhitekture Josipa Osojnika i diplomiranog inženjera arhitekture Slobodana Nikolića, koji su za svoje delo, nakon konkursa raspisanog 1973. godine, dobili nagradu "22. decembar". Objekat je gradila građevinska radna organizacija "Ratko Mitrović" po tzv. sistemu inženjeringa, uz angažovanje 48 radnih organizacija iz cele tadašnje Jugoslavije. Zgrada VMA je useljena i počela sa radom 01.01.1982. godine.
Kompleks VMA prostire se na površini od 21 hektara, a sama zgrada na 180.000 kvadratnih metara. Podeljena je u više od 60 tehničko-tehnoloških celina, sa oko 6.000 prostorija.
Zgrada je izuzetno dinamičnog oblika, ali veoma svedene forme, inovativne za beogradsku arhitekturu sedamdesetih godina prošlog veka. Glavni smeštajni deo je podeljen na dva dela (u osnovi ima oblik pola krsta koji je na uglovima zaobljen) i izdignut je na stubove. Kao takav ostavlja utisak lebdeće, kolosalne strukture koja pleni svojom masivnošću. Fasadom dominiraju horizontale u vidu traka (jasan odnos puno - prazno) koje ublažavaju visinu objekta i njen gabarit.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas