Oprezno sa letnjim poslasticama
Tokom letnjih meseci često se u domaćinstvu pripremaju poslastice koje sadrže jaja, naročito kremovi, pene, "musovi", parfei i sladoledi. Recepti često sadrže preporuku da se koriste nekuvana jaja, bilo belanca, žumanca ili cela jaja. Zbog velike opasnosti po ljudsko zdravlje, mora se naglasiti da je korišćenje nekuvanih jaja u svakom godišnjem dobu, a pogotovo leti, sasvim nepreporučljivo. Naime, opasna bakterija Salmonela često je prisutna u žumancu jajeta čak i zdravih kokošaka. Ukoliko se ovakva jaja termički obrade (proprže ili tvrdo skuvaju), bakterije se uništavaju i jaja postaju bezbedna za ljudsku upotrebu. Poslastica se ne moramo odreći, samo ih moramo pripremati kuvajući jaja na pari. Jaja i namirnice koje ih sadrže predstavljaju dobru podlogu za razvoj i drugih mikroorganizama, pa se naglašava povećana opreznost u smislu uslova čuvanja majoneza, kremova i sladoleda, naročito u letnjem periodu.