Опрезно са летњим посластицама

Током летњих месеци често се у домаћинству припремају посластице које садрже јаја, нарочито кремови, пене, "мусови", парфеи и сладоледи. Рецепти често садрже препоруку да се користе некувана јаја, било беланца, жуманца или цела јаја. Због велике опасности по људско здравље, мора се нагласити да је коришћење некуваних јаја у сваком годишњем добу, а поготово лети, сасвим непрепоручљиво. Наиме, опасна бактерија Салмонела често је присутна у жуманцу јајета чак и здравих кокошака. Уколико се оваква јаја термички обраде (пропрже или тврдо скувају), бактерије се уништавају и јаја постају безбедна за људску употребу. Посластица се не морамо одрећи, само их морамо припремати кувајући јаја на пари. Јаја и намирнице које их садрже представљају добру подлогу за развој и других микроорганизама, па се наглашава повећана опрезност у смислу услова чувања мајонеза, кремова и сладоледа, нарочито у летњем периоду.
Printer frendly